Moni on varmaan huomannut, että lehdet ja leivontablogitkin ovat julkaisseet
ohjeita helppoon pataleipään. Ajatushan on sellainen, että sekoitetaan nopeasti
hiivataikina vähällä hiivalla, annetaan sen kohota puoli vuorokautta ja sitten paistetaan
valurautapadassa. Posliinipatakin kelpaa.
Olen kokeillut sitä pari kertaa. Hyvää tulee, mutta vie aikaa ja minulla ja
monella muullakin leipä tarttuu lujasti pataan kiinni pohjastaan.
Tänään vapaapäivänä päätin kokeilla nopeampaa leipää suuremmalla hiivamäärällä.
Laitoin lisäksi leivän kohoamaan leivinpaperille ja nostin papereineen päivineen
leivän paistumaan pataan. Ja hyvin onnistui.
Tässäpä ohje, jos joku tahtoo kokeilla:
PATALEIPÄ
3 ½ dl hiivaleipäjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
3 tl kuivahiivaa
1 ½ tl suolaa
½ dl siemensekoitusta
4 dl lämmintä vettä
Sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää lämmin vesi. Sekoita
puuhaarukalla tasaiseksi, älä vaivaa taikinaa.
Anna taikinan kohota noin 2 tuntia.
Ripottele runsaasti jauhoja leivinpöydälle ja kaada taikina
jauhojen päälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä
jauhojen avulla (taikina on tosi löysää).
Nosta leipä kohoamaan leivinpaperin päälle puoleksi tunniksi.
Nosta valurautapata kylmään uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeeen.
Nosta pata uunista ja nosta leipä papereineen pataan, sulje kansi.
Paista kannen alla 30 min, ota kansi pois ja paista vielä 15 min.
Ota valmis leipä pois padasta ritilän päälle jäähtymään.
Hyvää ja helppoa!
Marjuska
Seuraavalla kerralla mäkin kokeilen paperin kanssa!! Tuliko silti rapea pohjastakin?
VastaaPoistaTuli tosi hyvä. Jauhojen määrää lisäsin siitä, mitä yleensä näyttää ohjeissa olevan. Taikinasta oli helpompi muotoilla leipä. Hyvä oli, makuahan tulee varmaan vielä enemmän vähemmällä hiivalla ja pitkällä kohoamisajalla, mutta kyllä tämä oli tosi hyvää.
VastaaPoistaMarjuska
Taidanpa viikonloppuna taas tehdä. Viimeksi minulle riitti vain pienen pieni maistiaispala kun oli niin monta innokasta syöjää :) !
VastaaPoistaIhanalta näyttää. Tuota pitää kokeilla gluteenittomana. Näyttää niin herkulliselta!
VastaaPoistaOlit jo kokeillutkin, huomasin blogistasi. Tulee kotikonstein ja helposti sellaista leipää, mikä maksaa kaupassa melkein maltaita.
PoistaMarjuska
Kiitos ohjeesta, tätä pitää jonakin päivänä kokeilla :)
VastaaPoista- Anne -
Heippa Anne! Kokeile ihmeessä, luultavasti jää leivontavalikomiisi. Helppoa, halpaa ja hyvää. Osan vehnäjauhoista voi korvata kaurahiutaleille, niin tulee entistä makoisampaa. Muitakin jauhoja kannattaa kokeilla.
VastaaPoistaMarjuska