Jos olet patonkien ystävä, etkä omista vielä patonkipeltiä niin
hanki sellainen. Sillä saat oikeanlaiset, pyöreät patongit.
Tässä on hyvä ohje patongeille:
6 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
11 dl vehnäjauhoja
Lisää lämpimään veteen kuivahiiva, suola ja sokeri.
Lisää kaurahiutaleet ja vehnäjauhot, sekoita taikina hyvin.
Taikina tulee jäädä hyvin pehmeäksi, älä lisää yhtään enempää jauhoja.
Anna taikina kohota hyvin. Ripottele leivinpöydälle reilusti vehnäjauhoja
ja kaada taikina jauhojen päälle. Ripottele vehnäjauhoja taikinan päälle
ja painele taikina suorakulmaiseksi, pitkän malliseksi levyksi. Leikkaa taikina kolmeen yhtä
suureen osaan taikinapyörällä tai paloittelulastalla. Kierrä palat jauhojen avulla
spiraaliksi, nosta patonkipellille (käytän leivinpaperia) patongit kohoamaan.
Kohota noin 15 min. Paista ensin 250 asteessa 15 min, laske uunin lämpötila
150 asteeseen ja paista vielä 15-20 min.
Saat rapeakuorisia patonkeja, joissa on pehmeä sisus.
Kokeile!
Marjuska
Kyllä! Patonkipelti on ehdoton :) ! Mulla pitää leipoa näitä ensi viikolla Magnuksen synttäreille. Kalan ja salaatin kaveriksi. Ajattelin kokeilla ehkä juustopatonkeja? En olekaan tehnyt juustolla kuin joskus lapsena kokkikerhossa. :)
VastaaPoistaMultakin löytyy patonkipelti joten tällä ohjeella täytyy kokeilla. Monta patonkia tulee yhdestä taikinasta?
VastaaPoistaHAnna
Taikinasta tulee kolme patonkia, siis yksi pellillinen. Patongit ovat aika isoja. Kokeile!
VastaaPoistaMarjuska
Minunkin pitää hommata patonkipelti ! Kiitos ihanasta reseptistäsi!
VastaaPoistaHyvää pääsiästä,
t. Salaisen puutarhan emäntä
Kannattaa hankkia, omani on niin vanha, että en muista mistä sen hankin. Keittiötarvikekaupoista ainakin saa.
VastaaPoistaTeen usein samalla ohjeella sämpylöitä. Kaadan vain taikinan jauhotetulle pöydälle, taputtelen varovasti matalaksi ja leikkaan taikinasta palasia. Paistan sämpylät 250 asteessa koosta riippuen 14-17 min. Hyvää pääsiäistä myös Sinulle!
Marjuska