Ruokablogien kärki

keskiviikko 23. tammikuuta 2013

                                       KAALIPATAA

Tämä ei ole ruokablogi eikä siksi varmaan tulekaan. Mutta minulla on niin hyvä kaalipadan ohje, että haluan jakaa sen muillekin. Muutamalle ystävälleni olen sen antanutkin ja kaikki ovat tykänneet. Jos siis olet perinteisten, kotoisten pata- ja kaaliruokien ystävä, niin kokeile.


                                     REMPPAAJAN KAALIPATA

               noin       2 kg                     keräkaalta
                             400 g                    jauhelihaa
                             ½ dl                      siirappia
                             3 dl                       kermaa
                             3                           lihaliemikuutiota
              pari ripausta                        valkopippuria
                             3 rkl                      voita paistamiseen
                                                          vettä

Sulata valurautapadassa  voita ja kääntele siinä suikaloitua kaalta, kunnes se tulee läpikuultavaksi ja saa vähän ruskistuakin. Tee tämä muutamassa erässä, riippuen kuinka suuren padan omistat. Ruskista sitten jauheliha, lisää vettä vähän (vaikka pari dl), lihaliemikuutiot, valkopippuri ja siirappi. Sekoittele, että liemikuutiot sulavat.
Lisää nyt kuullotettu kaalisilppu joukkoon, lisää kerma. Sekoittele hyvin, laita kansi päälle  ja nosta pata  200 asteiseen uuniin. Anna olla tunti, kurkista pataan ja lisää tarvittaessa vettä vähän lisää. Älä laita liikaa, tämä ei ole keitto, kaalista irtoaa nestettä haudutuksen aikan reilusti.
Pienennä nyt uuni 150 asteeseen. Voit vaikka tunnin päästä pienentää uunia vielä 125 asteeseen. Kurkkaa välillä pataan. Jos näyttää hyvälle (niinkuin yleensä näyttää), anna hautua vähintään kolme tuntia. Voi olla enemmänkin. Ruoan täytyy näyttää hyvin haudutetulta. Maista sitten ja mausta lisää jos tahdot mausteisempaa.
Kutsu sitten joukkosi syömään. Voit keittää kyytipojaksi perunoita.  Tästä määrästä riittää useammallekin. Loput voit laittaa pakasteeseen vaikka pieniin rasioihin ja ottaa mukaan töihin evääksi. Niin minä teen.

Kaalipadan tuoksua uunista tuoksutellen

                                         Marjuska

                             

6 kommenttia:

 1. Reseptejä, ehdottomasti!!
  Mä rrrrrrakastan kaalipataa, en vain taida uskaltaa tehdä, ennen kuin lopetan imettämästä! V reagoi aina kun syön jotain kaaliksi luettavaa. Mutta kirjailenpa tämän ohjeen ylös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä on aika tujua ruokaa, saattaa pienokaiselle tulla vatsanmurahduksia jos äiti syö. Ohje löytyy Kotikummun arkistosta ikuisesti.

   Poista
 2. Kyse on varmaan Kotikummun kaalipadasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ehdottomasti, meillä ei muuta syödäkään kuin Kotikummun ruokia!!! Söin sitä just äsken ja parempaa ei ole!

   Poista
 3. Tämä on ihanaa varmasti. Minun mummuni opetti kaalilaatikon tekemään hieman erillälailla mutta samoista aineista +riisi :) eli isoon kattilaan riisit kieuhumaan ja sitten isossa pannussa paistettiin kaalisilput ja nosteltiin sitten sinne riisikattilaan hautumaan ja pehmenemään. lopuksi paistettiin jauheliha ja kaikki aineet sekasin ja uuniin..isolle uunipellille saa rapean pinnan..ei tule haudutettua pataa mutta ihanaa kaalilaatikkoa :)mummoni käytti paljon voita ja siirappia,minä hieman vähemmän :)

  VastaaPoista